2 Mayıs 2011 Pazartesi

Notepad++ programını kullanarak .dat dosyalarınızı kolayca düzenleyebilirsiniz.


Sınav değerlendirirken .dat dosyanızın uzunluk hatası verdiği oluyor mu? Ya da .dat dosyasının bütün satırlarına bir eklenti yapmanız gerektiği durumlar oluşuyor mu? Örneğin sınava giren öğrencilerinizin tamamı misafir ve misafir olduğunu gösteren 99999 numarası kodlanmamış. Bu durumda her satıra 99999 yazmanız ve yazdığınız karakter sayısı kadar, o satırı tekrar sola çekmeniz ve bunu yüzlerce satır için bunu tekrar etmeniz gerekebilir. Notepad++ programını kullanarak bu tür işlemleri çok pratik şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İnternetten çok kısa sürede ücretsiz olarak yükleyebileceğiniz bu programı nasıl kullanabileceğinizi aşağıda birkaç örnekle anlattık.


Arama motoruna notepad++ Türkçe yazdığınızda, programı ÜCRETSİZ indirebileceğiniz onlarca link geliyor.




Birini seçip programı yükleyiniz.


Kurumunuzun öğrencisi olmayan, dışarıdan sınavlara katılmak isteyen, sisteme kayıtlı olmayan misafir öğrencilerin .datlarını okutacaksınız. K12NET'in bu öğrencileri "misafir" olarak algılayabilmesi için, optik kağıttaki öğrenci numara kısmına 99999 yazılması gerekiyor. Bir sebepten dolayı bu bilgi, sınav sırasında öğrencilere söylenmemiş ve öğrenciler numara kısmını boş bırakmış olsunlar. Bu durumda .dat dosyasındaki her satıra 99999 yazılması gerekir. İşte Notepad++ programı ile bu tür eklentiler yapmak çok daha kolay.


Dat dosyanızı seçip, farenin ters tuşuna basarak Edit with Notepad++ yazısının üzerine tıklayınız.




Ortada koyu bantla belirttiğim alana 99999 yazmanız gerekiyor.




İmleci numarayı yazmaya başlayacağınız sütuna konuşlandırıp, klavyedeki Ctrl ve Alt tuşlarına aynı anda basılı tutarken klavyenin aşağı tuşu ile en son satıra kadar ininiz. Tuşlardan elinizi çektiğinizde büyük bir imlecin oluştuğunu göreceksiniz.




99999 yazdığınızda tüm satırlarda aynı anda 99999 yazdığını göreceksiniz. Yalnız öğrencilerin verdikleri cevaplar yazdığınız karakter sayısınca sağ tarafa gidip, yerlerini değiştirdiler. Bu yüzden 5 kez Del tuşuna basarak tekrar eski yerlerine gelmesini sağlayınız.






Bir sebepten dolayı dat dosyanız bozulabilir ve veri işleme yaparken aşağıdaki gibi satır uzunluğu hatası alabilirsiniz. Aşağıdaki hata açıklaması gayet açık. Olması gereken satır uzunluğu 168 iken 37.satırın uzunluğunun 138 olduğu söylenmektedir. Bu satır ve gerekiyorsa bundan sonraki satırların uzunluğunun 138'den 168'e çıkarılması gerekmektedir. Eğer bildiğimiz notpade programı kullanırsanız her bir satır uzunluğunu ayrı ayrı düzeltmeniz gerekir.




Dat dosyasını Notepad++ ile açıp, satırları seçerek tarattırdığımızda sorun çok açık gözüküyor. 37.satır ve sonrasında satır uzunluğunun bozulduğunu görüyoruz.




İmleci problemin başladığı satıra koyup, aşağıdaki durum çubuğundan kaçıncı sütunda olduğunu okuyunuz. 139 yazdığını varsayalım.




Yine Ctrl ve Alt tuşuna birlikte basarken aşağı ok tuşu ile inerek en son satıra kadar geliniz. Büyük bir imleç oluşacaktır. Tuşlardan elinizi çekiniz. Şuan 139 olduğunuza göre ve 168'e kadar boşluk vermeniz gerektiğine göre boşluk tuşuna bir kez basıp 140, tekrar boşluk tuşuna basıp 141,diye sayarken son boşluk, 169 deyip boşluk verme işini bitiriniz. (Uyarıdaki rakamdan her zaman bir fazla değer vermelisiniz, 168 denildiğinde 169'a kadar gitmelisiniz.)




Sol taraftaki numara kısmından 37. satırdan sonra aşağıya kadar seçerseniz hepsinin aynı hizada olduğunu görebilirsiniz. Böylece onlarca satırdaki boşluk verme işini bir hamleyle çözmüş olursunuz.


Sadece sorunlu datalarda değil, genel anlamda çok rahat kullanımı olduğu için diğer işlerinizde de bu programı kullanabilirsiniz.




ÖNEMLİ NOT: Notepad++ yazılımı firmamız tarafından üretilememiştir. Bu yazılımın ilerinde ücretli olmasından, bu programda çıkabilecek hatalardan ve bu hatalardan dolayı yaşayabileceğiniz olası kayıplardan firmamız sorumlu değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder