3 Mayıs 2011 Salı

K12NET Optik Form Kodlayıcı Hazır!!



Özellikle çok sayıda öğrenciye ya da küçük sınıf seviyelerine sınav uygulayacağınız durumlarda öğrencilerin optik formlarını kodlarken isim, numara ve TC Kimli NO gibi alanları doğru şekilde kodlamamalarından dolayı sınav okuma esnasında birçok sorun yaşanabilir. Hem bunu önlemek, hem de öğrencilere gerçek bir SBS-LYS tecrübesi sağlayabilmek için K12NET'e otomatik optik form kodlayıcı eklendi. Bu uygulamayı kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli:



Optik Form Kodlayıcı, ana bilgisayar ile sürekli bağlantı içerisinde olan bir masaüstü programıdır. Bu programı kullanabilmek için;



http://www.k12net.com/OpticalFormCoder/publish.htm



adresini internet Explorer adres çubuğuna yazınız. Aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü gelecektir. Kullandığınız işletim sistemlerine göre bazı bilgisayarlarda Run butonuna basarak (Sayfa görüntülenemiyor uyarısı alırsanız) ya da launch linkinin üzerine basarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.



Bu programın çalışabilmesi için bilgisayarınızda Microsoft .NET Framework 4 (x86 and x64) programının yüklü olması gerekmektedir. Eskiden beri kullanılan ve güncelleme almayan bilgisayarlarda bu program yüklü olmayabilir. Eğer bilgisayarınızda Microsoft .NET Framework 4 (x86 and x64) yüklü değilse Google arama motorundan arattırıp ücretsiz yükleyebilirsiniz.






Bu yazının hazırlandığı bilgisayarda Run tuşu değil, launch linki aktif olarak çalışmaktadır. Launch linkine tıklandığında aşağıdaki gibi ana bilgisayarla bağlantının kurulduğunu gösteren bir ekran görüntüsü gelecektir.






Ve K12NET kullanıcı adı ve şifresini girebileceğiniz bir ekran gelecektir.






Öncelikle Bağlantı Ayarları linkine tıklayınız. K12NET sistemine giriş yaptığınız linki eksiksiz olarak yazıp OK butonuna basınız.






K12NET, kullanıcı adı ve şifrenizi yazınız, eğer şifre bilgilerini bir daha girmek istemiyorsanız onay kutusunu işaretleyiniz. Bu tanımlamaların bir kez yapılması yeterlidir. Ekran ilk yüklendiğinde kurumunuzun adı yüklü olarak gelecek ve diğer tüm alanlar boş gelecektir. Sınav satırında en son yaptığınız sınavların isimleri başta olmak üzere sıralandığını göreceksiniz.






Seçeceğiniz sınava göre form ve uygulamaları yüklenecek, bu uygulamalara kayıtlı öğrenciler listelenecektir.






Sağ taraftaki listelerin Şube ve Oda seçimleri ile değiştiğini birincil ve ikincil sıralama ölçütleri ile sıralamaların yeniden yapıldığını görebilirsiniz.






Şube ve oda seçimlerinde Ctrl tuşunu kullanarak aşağıdaki gibi birkaç şube seçebilirsiniz.






Optik form kodlayıcısı için ilk yapmanız gereken iş, kâğıt tanımlamak olmalıdır. Sayfanın sağ alt köşesindeki Kâğıt Ekle butonuna basınız






Aşağıdaki ekran gelecektir. Ekrandaki tüm alanların ne anlama geldiğini açıklamaya çalışalım:






A Tanımlamalarını yapacağınız optik kağıdınıza isim vereceğiniz yerdir. Örneğin elinizde iki çeşit SBS kağıdı olsun. Bunlardan ebat olarak daha büyük olan SBS kağıdına Büyük SBS diyelim. Yeni Optik Form yazısını silip Büyük SBS yazınız.



B Genel olarak bütün kağıdı sola-sağa, yukarı-aşağı kaydırmak için kullanılır. İlk tanım aşamasında bu alana dokunulmamalıdır.



C Kodlamadaki balonların büyüklerini belirler. Yukarıdaki değerler, bir çok kağıt için kullanılabilecek bir ölçüdür. Bu yüzden bu değerleri değiştirmeden denemeler yapınız, gerekiyorsa sonra değiştirebilirsiniz.



D Optik kağıdınızda TC kimlik numarası varsa ve siz bu alanın kodlanmasını istiyorsanız, yanındaki onay kutusunu onaylayarak ve koordinatlarını girerek kodlama yapılmasını sağlayabilirsiniz.



E Optik kağıdınızda okul/dershane
numarası bölümü varsa ve siz bu alanın kodlanmasını istiyorsanız, yanındaki onay kutusunu onaylayarak ve koordinatlarını girerek kodlama yapılmasını sağlayabilirsiniz.



F Optik kağıdınızda isim-soy isim hanesi varsa ve siz bu alanın kodlanmasını istiyorsanız, yanındaki onay kutusunu onaylayarak ve koordinatlarını girerek kodlama yapılmasını sağlayabilirsiniz.



G Bastığınız optik formların hangi öğrenciye ait olduğunu görmek isterseniz, bilgi amaçlı öğrenci adı,soyadı, numara ve şube bilgilerinin yazıldığı ve kağıdın kaçıncı sırada yazıcıya gönderildiği bölümdür.



H Optik formların üzerinde öğrencilerin kullanıcı adı ve parolalarını yazmak için kullanabileceğiniz bölümdür.



I Yaptığınız ayarlamaları görebilmek için sınama yapacağınız alandır.



Şimdi bir örnek çalışma yapalım. Optik kağıtta şimdilik sadece okul numarası alanın kodlanmış olarak gelmesini sağlayalım.






İsim kısmına Büyük SBS yazıp Öğrenci No kısmını onaylayınız. Üst ve alt boşluklarını 0 (sıfır) olarak bırakınız. Bunun anlamı "kağıdın en solundan ve en üstünden bastır" demektir. Kaydet butonuna basarak ayarlarınızı kaydediniz. Test Sayfası Yazdır butonuna basarak sanal yazıcıya gönderiniz.






Ayarlar 0 olarak girildiği için kâğıdın en üstüne ve en soluna bastığını göreceksiniz.



Optik kağıdımızda öğrenci numarası bölümü cetvelle ölçüldüğünde 3,7 cm sağ tarafta, 4,5 cm aşağıda bulunmaktadır. Bu değerleri milimetreye çevirerek 37 ve 45 olarak kaydediniz ve tekrar sanal yazıcıya göndererek nasıl yer değiştiğini gözlemleyiniz.






Öğrenci numarası kısmına yazılan değer kadar sola ve aşağı indiğini göreceksiniz. Sol boşluk kısmına yazılan değerler büyüdükçe daha sola, üst boşluk kısmına yazılan değerler büyüdükçe daha aşağı inmektedir.



Optik kâğıt üzerinde bir deneme yapmak için, yazıcıya optik kâğıt koyup, sonuçlarını gözlemleyebiliriz.



Gerçek yazıcıya göndermek üzere yazıcıyı seçip, sayfa aralığındaki Tümü seçeneği yerine Sayfa seçeneğini kullanıp, 1 yazınız. Böylece tek bir kâğıt harcayarak egzersiz yapmış olursunuz.






Aşağıdaki resme göre:





  • Balonların daha yukarıda ve bir miktar daha sağda olması gerekiyor.


  • Daha önce kaydettiğimiz sola 37, üste 45 olan ölçümü bir yere yazınız.Yaptığınız değişikliğe göre durumu kıyaslamanız için önce verdiğiniz değerleri bilmeniz daha hızlı sonuç almanızı sağlayabilir. Balonları yukarı çıkarmak için 37 değerini 34 olarak ve bir miktar da sağa çekmek için 45 olan değeri 46 yapınız.





Optik Form Kodlayıcı programına gidiniz.



Kağıt tipi Büyük SBS'de iken Kağıt Ayarları yazısının üzerine tıklayınız.






Öğrenci numarası kısmındaki değerleri güncelleyip Kaydet deyiniz. Gerçek Yazıcıya göndererek kağıda nasıl oturduğunu bir kere daha test ediniz.






Hiçbir değişiklik yapmadan bu haliyle kullanılabilir ama çok küçük bir miktar daha sağa gitmesiyle tam ölçüye gelmesini sağlayabilirsiniz.






Ayar kısmı o kadar hassas geliştirildi ki, milimetrenin onda biri oranında düzenleme yapabilirsiniz. Bu yüzden 34 değerini 34,2 olarak bile güncelleyebilirsiniz.






Değerleri nokta ile değil, virgülle ayırınız.



Üzerinde çalıştığınız optik kağıdın üst kısmında 2-3 cm boşluk olduğunu,bu kısma öğrencinin adını soyadını ve K12NET kullanıcı adı-parolalarını yazdırmak istediğinizi varsayalım. Kağıt tipi Büyük SBS deyken Kağıt Ayarları yazısının üzerine tıklayınız. Adı soyadı ve kullanıcı bilgisi onay kutularını işaretleyip, ölçülerini girip kaydet diyerek sanal yazıcıya gönderiniz, bu bilgilerin kağıtta nasıl oturduğunu gözlemleyiniz.









Oldukça iyi, belki kullanıcı adı ve parola biraz daha sağa çekilebilir. Burada öğrenci isminin sol tarafındaki numara ÇOK ÖNEMLİ. Bu numara kağıdın kaçıncı sırada yazıcıya gönderildiğini gösteriyor. Bu öğrencinin kağıdı yazıcıya 3.sırada gönderilmiş. 400 kişilik bir grubun optik kağıdını bastığınızı varsayınız. 372.kağıdın baskısı yapılırken kağıdın yırtıldığını gördünüz. Bu durumda kullanıcıların ilk soracağı soru, "Kaçıncı kağıtta kalmıştım, Şimdi hangi kağıtları basacağım?" olur. Yırtılan kağıdın üzerindeki 372 numarasını okur ve yeniden yazıcıya aşağıdaki gibi gönderebilirsiniz.






Sayfa aralığı radyo butonuna seçerek 372-400 yazarsanız, baskıya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bu yüzden Bilgi Yaz kısmındaki, adı soyadı kısmını her zaman yazdırmanızı ÖNERİYORUZ.



ÖNEMLİ UYARI: Ayarlayıp, baskı yaptığınız optik formların baskılarını kontrol ediniz. Balonların optik kutuları düzgün olarak doldurması gerekmektedir. Sınavların değerlendirilmesinde TC Kimlik numarası ve okul numarası iki önemli kriterdir. Bir sebepten dolayı bu bölümde kayma olur ve sınavdan önce bunu fark etmezseniz sınavı değerlendirememe gibi ciddi bir sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder