24 Kasım 2010 Çarşamba

K12NET ile sınav değerlendirirken yaşanan veri işleme durumları

Kritik Hatalar



Kırmızı çarpı eşliğinde çıkan notlar yazısı kritik hataları gösterir. Notlar bölümüne tıkladığınızda farklı farklı mesajlar alabilirsiniz.

Genellikle aynı okul numarası ya da TC kimlik numarasını yazan iki öğrenci vardır. Aşağıdaki örnekte (Resim-1) dat dosyasında 129 ve 189. satırlarda aynı numaralı öğrenciler bulunmaktadır. Bunlardan biri kasıtlı olarak ya da istemeden diğer öğrencinin numarasını kodlamıştır. Özellikle numarasını doğru kodlamış öğrencinin mağdur olmaması için dat dosyasından düzenleme yapılmalıdır.

Resim-1


Kritik hatalar özellikle şablon hatalarından da alınabilir. (Resim-2) Bu tür hataların giderilebilmesi için optik şablondan düzenleme yapılması gerekir.

Resim-2


Dat dosyasının bozulması, satır uzunluklarında oluşan değişikliklerde kritik hatalara neden olabilir (Resim-3)

Resim-3


Kritik hataların çok az bir kısmı da sistem ile ilgili olabilir.(Resim-4) Bu tür durumlarda A) Kurum isminizi B) Sınav uygulama adını yazarak C) Dat dosyasını ekleyerek destek@k12net.com adresine mail atmalısınız.

Resim-4


UYARILAR

Veri işleme ekranlarında prova yap kısmı onaylı ise aşağıdaki gibi tek bir ünlem uyarısı alabilirsiniz


Uyarıların hangisine dikkat edilmelidir?

[190. Sırada isim uyuşmazlığı DAT: RDİNÇ ALAZ Sistem: AHMET ALAZ ERDİNÇ]

[191. Sırada isim uyuşmazlığı DAT: ĞUR CAN Sistem: CAN UĞUR]

Yukarıdaki uyarıları ciddiye almamalısınız. Sistemde öğrencinin ismi AHMET ALAZ ERDİNÇ olarak kayıtlıyken öğrenci optik kağıda : RDİNÇ ALAZ
olarak kodlanmıştır. Bu öğrencinin bu öğrenci olduğu konusunda en ufak bir tereddüt bulunmamaktadır. Prova yap onay imi kaldırılıp okutulduğunda AHMET ALAZ ERDİNÇ üzerinde sınav değerlendirilmiş olacaktır. Dat dosyasından bu tür verilerin düzeltilmesi için uğraşmamalısınız.

Resim-5'de açıkça 192.sıradaki öğrencinin sınavının değerlendirilmeyeceği belirtilmektedir. Bu tür durumlarda numarasını doğru kodlamadığı için öğrenciye ceza vermek için sınavını değerlendirmeyeceğiniz gibi dat dosyasından numarasını düzeltip sınavını değerlendirebilirsiniz.

Resim-5


En Sinsi HATA !!!

[6. Sırada isim uyuşmazlığı DAT: ĞUR ELİF Sistem: ELİF UĞUR]

[7. Sırada isim uyuşmazlığı DAT: ULHACH SEMİRAMİS Sistem: YASMİN GÜLSOY]

[8. Sırada isim uyuşmazlığı DAT: ARHBAY AYSU Sistem: AYSU SARIBAY]


6 ve 8 satırdaki öğrenciler aynı öğrenciler, hiç tereddüt yok. Lakin 7. sıradaki sistemdeki öğrenci ile dat dosyasındaki öğrenciler aynı öğrenciler değil, eğer siz bunu fark etmez ve değerlendirme yaparsanız yanlış öğrencinin üzerine bu sınavın kaydedilmesine neden olursunuz.
Kusursuz Veri İşleme (Ama Bunun İçin Zaman Harcamamalısınız)

Resim-6'da veri işleme esnasında isimlerin bile bire bir tuttuğu durumlarda uyarı almadan yapılan değerlendirmeyi göstermektedir. Bu kendiliğinden oluşan bir durumsa (öğrenciler isimlerini bile sistemdeki gibi bire bir kodlamışlarsa) olması iyidir.


ÇOK ÖNEMLİ : Duyumlarımıza göre bazı kullanıcılar böyle bir okuma yapabilmek için dat dosyasındaki öğrencilerin isimlerini sistemdeki isim ile aynı olacak şekilde dat dosyasından düzeltiyorlarmış. KESİNLİKLE aşağıdaki örnekte olduğu gibi durumlarda dat dosyasından düzenleme yaparak kıymetli zamanlarınızı harcamayınız. Bu tür uyarılar, bilgi amaçlıdır.

[190. Sırada isim uyuşmazlığı DAT: RDİNÇ ALAZ Sistem: AHMET ALAZ ERDİNÇ]

Yukarıdaki örnekteki durumları okuyup geçiniz

Esas dikkat etmeniz gereken durum sistemdeki öğrenci ismi ile, dat dosyasındaki öğrenci isminin aşağıdaki gibi uyuşmadığı durumlardır.

[7. Sırada isim uyuşmazlığı DAT: ULHACH SEMİRAMİS Sistem: YASMİN GÜLSOY]

[1. sıradaki öğrenci 42799554432 TC Kimlik numarası ile sisteme misafir olarak kaydedilecektir.]


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder