27 Aralık 2010 Pazartesi

Bir velinin birden çok çocuğu aynı kurumdaysa, bu veliler K12NET’e nasıl kaydedilmelidir?

Bazı kurumlarda, bir velinin iki veya daha çok çocuğu kayıtlı olabilmektedir. Örneğin Hasan Yıldız isimli bir velinin Ayşe ve Mehmet isimli iki çocuğu da aynı eğitim kurumuna kayıtlı olabilmektedir. Böyle durumlarda farkettik ki kullanıcılarımız bu tür velileri iki defa kaydediyor ve kendisine iki çocuğunu ayrı ayrı takip edebileceği iki ayrı şifre veriyorlar. İki şifre vermek öncelikle K12NET 'in genel mantığına aykırıdır. Çünkü K12NET'de her zaman, o şahsı temsil eden bir kişi kaydedilmelidir. Bu kural, öğrenci için de personel için de veli için de geçerlidir. Aynı isimli veli tanımlamak aslında olmayan hayali bir kayıttır. Günlük hayatta da Ayşe ile Mehmet'in bir tane babası vardır. Aynı isimli iki veli tanımlayıp, iki şifre verdiğimizde veli, sistemi takip etmekte de zorlanmaktadır.

Bu işin doğal olanı nedir? Velinin bir şifresi olmalı ve girdiği veli portalından ister Mehmet 'i, ister Ayşe 'yi takip edebilmelidir.

Bu tip durumlarla karşılaştığınızda aşağıdaki şekilde adımları takip ediniz:

Önce öğrencilerden birini örneğin Ayşe'yi kaydediniz ve velisi kısmına da velisini kaydediniz.

Sonra diğer öğrenciyi (Mehmet'i) veli bölümü boş olacak şekilde kaydediniz. Öğrenci isminin üzerine tıklayarak öğrenci detay ekranına gidiniz. Veli kısmı boş gelecektir.

Veli Seç butonuna basınız. İki türlü arama yapabilirsiniz. "Kurumda Ara" deyip velinin adını yazınız. İsmi Hasan olanlar listelenecektir. Özellikle tanım kısmına bakarak Ayşe Yıldız'ın velisi olan Hasan Yıldız'ı seçip Tamam deyiniz.

Hasan Yıldız'ın bilgileri gelecektir. Yakınlık türünü belirleyip "Kaydet" deyiniz.

Kayıtlara erişim ve Disiplin kontağı bölümlerinin onaylı olup olmadığını kontrol ediniz. Şimdi veli şifresi ile giriş yapınız.

Veli portalında iki öğrencinin de ismi "Kontak Bilgisi" bölümünde yer alacaktır. Veli,hangi öğrencinin isminin üzerine tıklarsa onun bilgilerini görecektir. Veli portallarında Kontak Bilgisi web parçasını GÖREMİYORSANIZ, personel portalından giriş yapıp Yetkilendirme/Portal Yetkilendirme kısmından web parçacığının açık olup olmadığını kontrol ediniz.

Veli Seç kısmında bir arama şekli de Tüm Sistemde yapılan aramadır. Velinin ilköğretime giden bir çocuğu başka bir müdürlükte, diğer çocuğu başka bir müdürlükte okuyabilir. Tüm sistemde arama yapılacaksa TC kimlik numarası gibi daha spesifik bilgiye ihtiyacınız bulunmaktadır.

Bir başka senaryo daha yazalım. Bir öğretmen ve çocuğu aynı kurumda çalışıyor. Öğretmen zaten Kadro bölümünde kayıtlı. Öğretmenin çocuğu sisteme kaydedilirken veli bölümü boş bırakılıp, öğrenci detay ekranından Veli Seç yöntemi ile seçilmelidir.

Yukarıdaki resimde Güniz öğretmen veli olarak seçilmektedir. (Bu arada arama kutusuna Güniz yazıp fare ile Ara kutusuna basma el alışkanlığına sahipseniz bu yılların alışkanlığıdır. Oysa Silverlight teknolojisinde Güniz yazıp Enter düğmesine basabilirsiniz. Çünkü Silverlight teknolojisi masaüstü yazılımlarının verdiği refleksleri verir.) Güniz öğretmeni veli olarak atayıp, kendi şifresi ile girdiğinde artık iki portala da yönlendirilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder