1 Ekim 2010 Cuma

Birkaç kolay adımda K12NET ile haftalık program yapma ipuçları

Şubelerinizi (gruplarınızı), bu şubelerde (gruplarda) okutulacak dersleri, derslerin saatlerini, öğretmenlerini belirlediyseniz ders programı yapmaya hazırsınız demektir.

  1. Ders bilgisini İNDİR dediğinizde, ders bloklarını birer birer dağıt diyerek indirme işlemini yapınız.. (Programı ilk yaparken 2'şer 2'şer dağıt demeyiniz)
  2. Önce zorunlu olan kısıtlamalarınızı, "ders programı kaç güne dağılsın, kaç periyottan oluşsun" gibi zorunlu kısıtlamaları ve zorunlu öğretmen kısıtlamalarını girerek bir ders programı yapmaya çalışınız.
  3. K12NET sisteminde bir program olacaksa saniyeler içerisinde hazırlanır, Yeni Program Oluştur komutunu verdikten sonra aşağıdaki gibi bir durumla karşılaştıysanız; yani yerleşen blok sayısı az ve saniyeler ilerliyorsa bu programı YAPAMAZSINIZ. Bu programı bu koşullarda ELLE de yapamazsınız. Bir başka ders dağıtım programı kullanarak da YAPAMAZSINIZ.

    Programın tıkanıp gidemediği durumda dur ve yerleştirmesi imkânsız olan ders bloklarını gör diyerek imkânsızlığa neden olan durumu görmeye çalışınız.
  4. Ders dağıtımını yapamamanıza rağmen, Farklı kaydet diyerek bu dosyayı kaydediniz, sonra K12NET sistemine bu dosyayı yükleyiniz. Bir çok kullanıcı bu işleme anlam veremez. Bu işlem, az önce girmiş olduğunuz zorunlu kısıtlamaları (program şu günlere dağılsın, şu kadar periyottan oluşsun, ya da çok zorunlu birkaç öğretmeniniz şu günlerde gelmesin gibi kısıtlamaları) hafızaya almak ve tekrar tekrar aynı temel kısıtlamaları girmemek içindir.
  5. K12NET sisteminden ya şubenin (grubun) saatlerini değiştirerek, ya da öğretmenin şubesini değiştirerek matematiksel imkânsıza neden olan durumu/durumları ortadan kaldırınız. Tekrar birer birer dağıt diyerek ders bilgisini indiriniz. (Ders bilgisi ile birlikte az önce tanımladığınız temel kısıtlamalar da yeni dosyada yüklü olacaktır. Program oluştur denildiğinde bütün ders blokları yerleştiyse bu programı daha ileri seviyelere götürmek, mükemmelleştirmek mümkündür.
  6. Birer birer dağıtılarak yapılmış bir programı mükemmelleştirmek için K12NET sistemine gidip 2'şer 2 şer dağıt deyiniz, ders bilgisini tekrar indirip program yapınız. 2'şer, 2'şer dağıt denildiğinde matematiksel imkânsızlık oluşup program yapılamayabilir. Dur ve imkânsızı gör diyerek hangi ders bloğunun bu duruma yol açtığını anlamaya çalışınız. Aşağıdaki örnekte 12.Sınıf Coğrafya dersi başta olmak üzere bir grup ders, 2'şer 2'şer dağıtıldığı için ders programı yapılamaktadır.

    K12NET sistemine giderek ders bloklarından 2'şer olan blokları aşağıda örnekte olduğu gibi 1+1'e değiştiriniz.
    2 olan ders bloklarının ne kadarının 1+1'e dönüştürülmesi gerektiğinde bir ölçü yoktur. Ama en temel kural, 2'ler 1+1'e dönüştükçe program daha kolay yapılmaktadır. (Ayrıca hepsini 1'er, 1'er dağıt dediğimizde programın yapılabildiğini az önceki tecrübemizden de bilmekteyiz)
  7. Blok ayarlamalarını yaptıktan sonra Ders bilgisini indir diyerek, yeniden deneme yapınız, eğer programınız olduysa artık daha üst isteklerinize yer verebilirsiniz. "Ayşe öğretmenin derslerini 4 güne toplayayım, Matematik1'in arkasından Matematik2 gelmesin, aynı gün fizik ve matematik dersi olmasın, ilk saatlere Tarih dersi koymayalım, son saatlere matematik dersi koymayalım gibi isteklerinize yer verebilirsiniz. Her kısıttan sonra programın olup olmadığını kontrol etmelisiniz ki, program matematiksel imkânsıza girerse koyduğunuz hangi kısıtın buna neden olduğunu anlayabilesiniz.
  8. Her Yeni Program Oluştur dediğimizde programınız (Girdiğimiz kısıtlamalar geçerli olmak koşuluyla) yeni bir dağıtım yapmaktadır. Birçok kullanıcı her seferinde aynı dağıtımın olduğunu sanmaktadır. "Çoklu program yap" diyerek aynı kısıtlamaları içeren onlarca program yapınız.
  9. Programı "Farklı Kaydet" demekle "Ders Programını Kaydet" demek iki ayrı işlemdir. Farklı kaydet sadece kısıtlamaların tutulmasını sağlar, Ders Programını kaydet demekse dağıtımın kendisini kaydetmektedir. Ders Programını Kaydet diyerek oluşturduğunuz dosyayı K12NET sistemine yükleyiniz.
  10. K12NET sistemine yüklediğiniz halde programı göremiyorsanız tanımladığınız dönemin iki tarih arası bugünü kapsamamaktadır.
  11. Ders programında saatleri göremiyorsanız Takvim bölümünde periyotları tanımlamamışsınız demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder